KIK Communicatie Sitemap Contact
Nederlands English

Intercultural Learning Experience Women on Wings

Intercultural Learning Experience Women on Wings

01-09-2011

Donderdag 1 september a.s. was ik Karen 1 van de aanwezigen tijdens de Intercultural Learning Experience bij Women on Wings te Austerlitz. De training werd gegeven door Katrin Larsen en Michael Pantlin van The Intercultural Learning Experience (waarvan ook Lucas Asjes partner is).

Naast de oprichters Maria van der Heijden, Ellen Tacoma en office manager Ineke Bezembinder waren er nog 8 collega-Expert Wings aanwezig. 

Er werd gesproken over de culturele verschillen tussen India en Nederland, hoe wij Nederlanders (en de Women on Wings experts specifiek) daar tegenaan kijken, waar men rekening mee moet houden in het werk in India, hoe Indiërs tegen Nederland(ers) aan kijken, hoe we communiceren, wat onze vergadergewoontes zijn en ga zo maar door.

Buitengewoon interessant om met experts zoals Michael en Kartin (tevens coaches in het bedrijfsleven) en mijn collega-experts onze ervaringen te delen en om te reflecteren en vervolgens met een aantal tips huiswaarts te keren die we in onze (Skype-/mail)contacten met India kunnen gebruiken en helemaal wanneer we ter plaatse aan het werk zijn. Een paar 'grappige' verschillen:

  • Nederlanders werken in een project graag sequentieel (een rechte lijn van A naar B, voorzien van projectmanagementlijsten, actielijsten etc.) daar waar Indiërs graag polychronic werken (meerdere lijnen van A naar B met kruisverbanden) om vervolgens het zelfde einddoel op de zelfde deadline te behalen
  • Nederlanders zijn - alsof dat nieuws is :-) - direct in hun communicatie, Indiërs indirect. 
  • Nederlanders zijn van gelijkwaardigheid en 'polderen', Indiërs zijn van (en respecteren) hiërarchie.

Zo zijn er nog meer verschillen. Kijkend naar het 'dimensions of national culture' onderzoek van Geert Hofstede kun je geen grotere verschillen dan tussen een land als India en Nederland voorstellen (zie visual: Nederland kent het consensusmodel en India het familymodel).

Dat betekent vele kansen, omdat we allemaal ongelofelijk veel van elkaar kunnen leren. En dat is ook zo: ik breng steeds mijn kennis naar India in de diverse projecten maar kom met minstens zoveel kennis/inspiratie terug. Geweldig!

Website: TemplateFabriek